Communicatiekunst Praktijk voor logopedie Sint Pancras/Alkmaar

'Alle gedrag is communicatie'

Stotteren

Omschrijving
Ieder kind struikelt wel eens over zijn woorden. Tussen het tweede en vijfde jaar is de taalontwikkeling in volle gang. Toch kunnen sommige haperingen u als ouder ongerust maken.
Vaak is die ongerustheid terecht, want u voelt zelf goed aan wanneer er iets misloopt. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen kunt u de 'interactieve stottertest' maken.

  • Normale onvloeiendheden:
    on-effenheden die elke spreker in zijn/ haar spreken heeft, zoals: onderbrekingen, stopwoordjes, herhalingen, opnieuw beginnen etc.
  • Abnormale onvloeiendheden:
    het herherherhalen, vvvvvvverlengen en blokkades die de eenheid van een woord doorbreken.

Als u twijfelt over de haperingen van uw kind, neemt u contact op.

Oorzaak
Er is niet één specifieke oorzaak te noemen voor stotteren.
Spreken is een ingewikkeld proces van timing, en coördinatie van ademhaling en veel spieren en spiertjes, gestuurd door de hersenen.
In dit ingewikkelde proces gaat bij iedereen wel eens iets mis. Bij iemand die stottert is er sprake van een stoornis in de timing en coördinatie van dit proces.
Gebrek aan taalvaardigheden en concentratie kunnen eveneens een rol spelen bij het aanleerproces van (afwijkend) spreekgedrag.
Er is altijd een aanlegfactor (talent!), die niet erfelijk hoeft te zijn. Er is meer kans op de ontwikkeling van stotteren als stotteren in de familie voorkomt.

Behandeling
Als de logopedist de haperingen zorgelijk vindt kan, na nader onderzoek, met het kind en/ of de ouders worden gewerkt.

Voor meer informatie over stotteren: klik hier.

 

(bron: www.stotteren.nl)