Communicatiekunst Praktijk voor logopedie Sint Pancras/Alkmaar

'Alle gedrag is communicatie'

Floortime

Floortime is een ontwikkelingsgerichte behandelmethode, waarbij met name de functionele emotionele ontwikkeling van het kind leidraad is voor de behandeling. De methode is in de jaren 70 ontwikkeld door dr. S. Greenspan en dr. Serena Wieder (Amerika). Hoewel de methode in eerste instantie gericht  is op kinderen met Autisme Spectrum Stoornis blijkt deze in de praktijk ook voor andere jonge kinderen met een achterstand in de ontwikkeling een zeer bruikbare methode.

In de methode wordt zowel het kind (motorplanning, sensorische informatieverwerking, contact name, communicatie) als de omgeving zeer nauwkeurig geobserveerd. Dit gebeurt door een fysiotherapeut, logopedist en orthodpeagoog. Door het verzamelen van alle gegevens en samenwerken met andere disciplines, ontstaat een goed beeld op welke manier je het kind kunt begeleiden in zijn ontwikkeling. Niet alleen het kind leert, maar ook de omgeving leert. De behandeling wordt gegeven in groepsverband aan meerdere kinderen tegelijk. Zo ontstaat een uitdagende situatie waarin het kind optimaal kan ontwikkelen op een positieve manier.  

Als ouder leer je om samen met je kind te spelen op allerlei manieren in de dagelijkse situatie. Je treedt in de voetspoor van je kind en je volgt je kind met het spelen. Op deze manier zie je wat je kind interesseert, kun je dit volgen en wordt het kind gestimuleerd om interactie met je te hebben. 

Wilt u uw kind opgeven voor de Floortime behandelingen? Dat kan hier.